Eli babka.

Babka ta jest tradycyjnym wypiekiem mojej rodziny. Od dziecka pamiętam, jak mój tata wraz z mamą przygotowywali to ciasto na święta. Wszystko w duecie. Mama dokładała składników a tata ręcznie zacierał wszystko w specjalnej misce.

Składniki:
– mąka poznańska – 2 szklanki
– mąka ziemniaczana – 1 szklanka
– śmietana
– margaryna Kasia – 1 kostka
– jaja – 5 sztuk
– cukier waniliowy
– proszek do pieczenia
– cukier 1,5 szklanki
– olejek rumowy

Potrzebne przedmioty:
– drewniana pałka do kręcenia babki
– wygodna miska do zacierania składników
– trzepaczka do jajek

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Używaj do tego drewnianej pałki (nigdy miksera)
2. sukcesywnie dodawać, po pół szklanki mąki rozcierając z poprzednimi składnikami
3. Dla rozluźniania ciasta dodawać pomiędzy szklankami z mąką po kilka łyżek śmietany
4. Dosypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
5. Ubić pianę z białek (używając trzepaczki do jajek aż do momentu, gdy piana nie wypadnie z małej miski po jej odwróceniu do góry nogami), dodać do poprzednich składników
6. Wymieszać całość i do tego dodać 6 kropelek olejku rumowego
7. Całość dokładnie jeszcze raz przekręcić do dokładnego rozprowadzenia olejku rumowego.
8. Nałożyć ciasto do 2 blaszek i piec do zarumieniania.

Babkę można podawać posypaną cukrem pudrem. Najlepiej smakuje posmarowana masłem i popijana mlekiem.

Smacznego!

ELI BABKA – piaskowa babka na święta, przepis rodzinny: http://swojdruh.pl/eli-babka/

WP_20131128_008